16. 3. 2018 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

VELIKI TEDEN 2018


CVETNA NEDELJA

Pri vseh mašah blagoslavljamo oljčne vejice. Snope vam bodo ponudili sodelavci župnijske karitas po 2€.

V NAŠI ŽUPNIJI DAN VELIKONOČNE SPOVEDI
Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri.
Ob 11. uri maša v Gaberju.

Popoldan ob 15. uri bo priprava na spoved v madžarskem jeziku in med spovedovanjem molitev križevega pota, ki se zaključi s svetim obhajilom

Ob 17. uri bo priprava na spoved v slovenskem jeziku in med spovedovanjem molitev križevega pota, ki se zaključi s svetim obhajilom


VELIKI ČETRTEK

Na veliki četrtek praznujemo postavitev dveh zakramentov, zakramenta maše in mašniškega posvečenja – duhovništva. Jezus nam je pri zadnji večerji svoje telo in svojo kri izročil v jed in pijačo, poleg tega pa je postavil tudi zapoved medsebojne ljubezni. V znamenje tega je učencem umil noge.

Ob 18. uri bo večerna sveta maša v obeh jezikih in češčenje Najsvetejšega ter molitev za nove duhovne poklice.

Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.


VELIKI PETEK

To je edini dan v letu, ko ne obhajamo svete maše. Ta dan se spominjamo Kristusovega trpljenja in smrti na križu. Ta dan pokažemo s svojo navzočnostjo in sodelovanjem pripadnost Bogu. Predstavljaj si kako bi bilo, ko bi ti umrla draga oseba in se ne bi v vežici poslovil od njenega telesa? Tako je tudi na veliki petek, če se ne posloviš od svojega Boga!

Ob uri Jezusove smrti, to je ob 15. uri, bomo v cerkvi premišljevali in molili križev pot.

Ob 18. uri se pričenja obredje velike petka.

Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.


VELIKA SOBOTA

Velika sobota je dan obiska Jezusa v Božjem grobu v cerkvi. Kako žalostno je, če bi na mrtvaškem odru ležala tvoja mati in ne bi šel v vežico k njej, da jo pokropiš. Ves dan bo odprta cerkev – ne samo za blagoslov jedil – zato pridite in se radi ustavite pri božjem grobu.

BLAGOSLOV VELIKONOČNE HRANE
V Lendavi ob 15. in 18. uri med vigilijo.
Ob 11.00 uri Kot in Čentiba
Ob 11.45 uri Kapca in Dolina
Ob 12.30 uri Gaberje in Pince
Ob 13.15 uri Gornji Lakoš in Petišovci
Ob 14.00 uri Mostje in Trimlini

VELIKONOČNA VIGILIJA

Vigilija pomeni bdenje, pričakovanje, čakanje… Bdenje – vigilija na večer velike sobote kristjana spodbuja k veselemu pričakovanju Jezusovega vstajenja. Maši, ki jo ta dan obhajamo, rečemo maša vseh maš.

Praznovanje JEZUSOVEGA VSTAJENJA bomo pričeli ob 18. uri pred cerkvijo, ko blagoslovimo ogenj. Z blagoslovljenim ognjem prižgemo velikonočno svečo, ki jo v cerkvi uporabljamo vse leto ob krščevanju otrok.

Duhovnik v zatemnjeno cerkev prinaša velikonočno svečo in trikrat zapoje KRISTUSOVA LUČ. Ob tem si verniki, ki prinesete s seboj svoje krstne sveče (če jih nimate si kupite svečo z veroizpovedjo v zakristiji), od velikonočne sveče prižgejo svoje sveče. Za tem poslušamo svetopisemska besedila, ki govorijo o tem, kako se je Bog razodeval človeku. Pri tej maši slovesno obnovimo krstne zaobljube. V spomin krsta nas duhovnik kropi s krstno vodo.

Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.


VELIKA NOČ

Velika noč je največji krščanski praznik. Ta dan se spominjamo vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus s svojim vstajenjem od mrtvih odprl pot v večno življenje.
Po starodavni slovenski navadi so po župnijah vstajenjske procesije z Najsvetejšim po ulicah mesta – tako tudi zunaj cerkvenih zidov kristjani pokažemo radost največjega praznika našega verovanja (procesija letos poteka mimo občine, sodišča vse do križišča, kjer se obrnemo in vračamo mimo knjižnice, občine do cerkve).

SVETE MAŠE samo v Lendavi
7.00 v slovenskem jeziku,
8.00 v madžarskem jeziku,
9.00 v slovenskem jeziku,
10.00 VSTAJENSKA PROCESIJA,
10.30 v madžarskem jeziku