Karitas Lendava

Dragi župljani !

Vesela in Bogu hvaležna sem, da smo kljub okrnjeni obliki zaradi ukrepov, danes, na nedeljo Karitas, lahko skupaj pri sveti maši, kajti pred enim letom to ni bilo mogoče.

Obdobje covida nas je prisililo, da smo morali spremeniti vzorec obnašanja na vseh področjih življenja, tudi pri Karitas-u, a kljub temu ŽK z 19 sodelavkami izvršuje svoje poslanstvo v župniji. Naše poslanstvo je pomoč ljudem v stiski.

Nekdo je zapisal o Karitas sledeče: »Veliko je ljudi, ki upajo, da jih bo sprejelo razumevajoče srce, jim priskočilo na pomoč. Takšno srce ima Karitas. Srce, ki se razdaja in sprejema. Če kje štejejo dejanja, štejejo pri sodelavcih Karitas. Na vseh ravneh in pri vseh starostih. Brez razlik. Ker imamo VSI enako dostojanstvo. Po njih se Jezus sklanja k človeku v stiski. Oni so srce, ki sprejema, posluša in daje.«

To so besede, ki slehernemu sodelavcu Karitas dajejo še več moči in ljubezni za delati dobro. In ni nas malo, v Sloveniji je 11 tisoč sodelavcev Karitas.

V času, ko nas je koronavirus tako zaznamoval, sodelavci Karitas nismo počivali. Delali smo to in tako, kakor so nam razmere dopuščale. Dosegljivi smo bili in smo še vedno v času uradnih ur vsak petek v tednu med 8.30 in 11.00 uro v župnijski pisarni. Dvakrat mesečno v krogu komisije rešujemo prejete prošnje. Za finančno pomoč pri izplačilu položnic smo pomagali 31 družinam in posameznikom v znesku 2760 €.
300 € pomoči smo namenili za pomoč pri nabavi šolskih potrebščin.

ŽK dobi trikrat letno pomoč v obliki prehranskih artiklov iz sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Pakete hrane smo razdelili 132-tim družinam v mesecu marcu, maju in oktobru. Držali smo se pravil časa covid, delili smo posamično in brez osebnega stika.
Duhovna obnova za sodelavce Karitas v mesecu januarju je bila zaradi epidemioloških razmer odpovedana. Udeležile pa smo se seminarja v Veržeju, ki je bil v oktobru.
Ob odločitvi, da oratorij v naši župniji kljub covid razmeram bo, smo sodelavke Karitas z veseljem sprejele pripravo kosil. Vse smo uspele narediti in izpeljati kot to oratorij zahteva.
Zaradi prepovedi druženja so bila srečanja medgeneracijske skupine, ki ima srečanja dvakrat mesečno, zelo okrnjena. Jih pogrešamo.

Z »Nedeljo Karitas« sklepamo »Teden Karitas«, ki je potekal v duhu gesla » SRCE, KI SPREJEMA«. Kakšno naj bo srce, ki v bližnjem vidi človeka v stiski in ne zoprnega tečneža? Le srce, ki sprejema, lahko tudi daje. Z besedo karitas označujemo krščansko dobroto, ljubezen. Preden pa človek lahko iskreno ljubi, mora biti najprej ljubljen sam, saj nikoli ne moreš dati, česar sam nimaš. Ljubezen ne more biti drugače, kot da je v odnosu. Človeka, ki je sposoben sprejeti drugega v njegovi drugačnosti odlikuje predvsem ljubezen, znotraj te ljubezni pa je sočutje, spoštovanje, obzirnost itn. Vse to pa je mogoče v veri v Boga, ki JE ljubezen; v veri, kjer ima Bog rad vsakega človeka.

Drugačnost nas je trenutno zelo aktualna. Delimo se na leve in desne, neverne in verne, domačine in migrante, sedaj še na cepljene in necepljene. Delimo se na tiste, ki resno nosijo masko in na tiste, katerih obraz je maska. Mnogo je plemenitih in dobrih ljudi, čeprav so zelo drugačni od nas. Večina naših vrednot, želja in pogledov v prihodnost je zelo podobnih. Zato se lahko veliko naučimo drug od drugega, predvsem pa, da se vsi trudimo za dobro. In če to povemo še v jeziku Karitas: smo sicer zelo različni, vendar smo vsi VREDNI. Vsi imamo dostojanstvo, saj smo deležni enake Božje ljubezni. O nas ne govorijo le naše lastnosti. O nas govorijo naša ravnanja, ki izvirajo iz srca. Srca, ki daje ALI jemlje, srca, ki sprejema ALI zavrača, srca, ki je sočutno ALI vzvišeno.

Papež Frančišek je ob dnevu revnih, 14. novembra z ubogimi v Assisiju, dejal: »Jezus vas potrebuje za rešitev sveta. Prišel je za nas uboge, majhne, bolne, ranjene od življenja, zagrenjene, da bi nas napolnil s svojo ljubeznijo. Vi ste zaklad cerkve. Vaše mesto ni PRED vrati cerkva, ampak v SRCU Cerkve. Bog vas ima posebej rad.«
Naj nam bodo vsem te misli in besede v pomoč, da bodo naša srca postala sposobna sprejemati različnost drugih ljudi, jim prisluhniti, jih razumeti, se v njih naravo vživeti in jim pomagati.

Danes je tudi PRVA adventna nedelja. Prične se milostni adventni čas, čas upanja in spoznanja, da nismo sami. Kristjani nismo nikoli sami, Jezus je vedno z nami. Zato NI razloga za strah v našem življenju. Tudi v času koronavirusa NE.

Sodelavke Karitas smo izdelale za vas adventne venčke. Z velikim veseljem in ljubeznijo smo jih pletle. Vaš prostovoljni dar bo namenjen tistim, ki so pomoči potrebni. Hvala !

V svojem imenu in v imenu vseh sodelavk ŽK vam želim blagoslovljen adventi čas. Naj svoje razmišljanje zaključim z besedami:
SRCE, KI SPREJEMA LJUBEZEN IN JO ŽIVI, JO LAHKO DELI. NAJ BO SRCE POLNO LJUBEZNI. NE IŠČEMO SAMO MI LJUBEZEN; LJUBEZEN IŠČE VEDNO NAS. OSTANIMO SKUPAJ NA POTI IN HVALA, KER LAHKO SODELUJEMO!


ŽK ima uradne ure vsak petek v tednu od 9. do 11. ure. Po dogovoru pa smo na razpolago tudi za individualen pogovor.

Prejete prošnje se obravnava dvakrat mesečno.


Dragi župljani!

Kot vsa leta nazaj, hvala da podpirate in zaupate ŽK. Vaša dobrosrčnost in zbrana sredstva so pomagala družinam in posameznikom, ki so zašli v stisko ali težavo našega vsakdana. Hvala vam v imenu ŽK in tudi v imenu vseh tistih, ki so prejeli pomoč. Naj Božja ljubezen ogreva vsako srce za dobroto, kajti vsako človeško srce je zmožno dobrote in ljubezni do bližnjega. In ne pozabite – ljudje vas bodo pomnili po vaših dejanjih, ne po dobrih namenih.

V imenu vseh sodelavk ŽK vam želim blagoslovljen adventni čas.

Nedelja Karitas, 28. 11. 2021
Voditeljica ŽK
Eva Klar Križanič


Župnijska KARITAS Lendava
Cerkveni trg 2
9220 Lendava

telefon: 02/578 83 30
TRR: SI56 0312 5100 0634 579 (SKB)
BIC: SKBASI2X


URADNE URE ŽUPNIJSKE KARITAS

vsak petek od 9.00 do 11.00 ure.