Karitas Lendava

Dragi župljani!

Zadnji dan v tednu Karitas je nedelja Karitas in že tradicionalno pri tej sveti maši sodelujemo me članice župnijske Karitas. Vsi veste, da Karitas deluje v naši župniji kot humanitarna organizacija Cerkve, saj večkrat na leto trkamo na vaša srca in prosimo vašo pomoč. Tako ste tudi vi, dragi župljani, na nek način del župnijske Karitas in prav je, da vam na kratko poročam o naših aktivnostih v iztekajočem se letu.

V 29-tih letih delovanja ŽK Lendava se je število članic spreminjalo. Vesela sem, da so se nam v tem letu pridružile tri nove članice, tako da nas je danes 19. Ob kakšni večji aktivnosti se nam pa pridružijo tudi občasne sodelavke. Vsaka vas naše župnije ima v ŽK svojo predstavnico, ki pozna sovaščane in tako lahko prej prepoznamo stisko ljudi, ki zaradi različnih zadržkov ali stigme težko pridejo do nas. Naše delo v ŽK je prostovoljno in je izraz ljubezni. Ljubezen pa je temelj našega delovanja. Zato smo letos z veseljem in ljubeznijo opravili že 400 ur prostovoljnega dela. Z prostovoljnim delom poskušamo zbrati čim več finančnih sredstev, da lahko pomagamo ljudem v stiski. Tako smo vam dragi župljani, ponudili možnost dobrodelnosti in solidarnosti tudi v letošnjem letu v sledečih aktivnostih:
– pri prodaji butar in oljčnih vejic
– »Namesto ene sveče manj na grob«, smo vam letos ponudili pobarvane kamenčke
– danes vam ponujamo adventne venčke
– ob božiču pa Betlehemsko luč
V navedenih akcijah se je zbralo 4879,14 €.

Z vsemi zbranimi sredstvi, teh je bilo 6741,44 € smo lahko pomagali 62 družinam pri plačevanju položnic. Največkrat za elektriko, vodo, kurjavo, zdravstveno zavarovanje, najemnino, itn.
400 € pomoči smo namenili za pomoč pri nabavi šolskih potrebščin.
Dvema otrokoma smo krili stroške malice, kosila.
Pridružili smo se akciji večine dobrodelnih organizacij pri zbiranja sredstev za Marka in pomagali z 500 € pomoči pri izvajanju post operativnih terapij noge.

Veliko nam pomaga tudi vsakoletna prijava na razpis Občine Lendava, ki je naš tradicionalen donator, letos v višini 524 €.
Izpostaviti pa moram še nekaj drugih tradicionalnih donatorjev, ki so nam pomagali v skupnem znesku ca 800 €.

Ohranimo sočutno srce še naprej, naj nas nesreča sočloveka ne pusti ravnodušnega. Znajmo deliti to kar imamo z tistimi, ki imajo manj ali nič. Vsi, do katerih je vaša pomoč prišla, so bili in vedno bodo neizmerno hvaležni.
Hvala dragi župljani, hvala Občini Lendava in hvala vsem donatorjem.

ŽK trikrat letno dobi pomoč v obliki hrane iz sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Ta je bila razdeljena v mesecu marcu, maju in oktobru. V vseh treh pošiljkah smo prejeli 1480 kg moke, 1040 kg testenin, 708 kg riža, 5568 litrov mleka, 1425 litrov olja, 1599 konzerv fižola in 1464 konzerv paradižnikove mezge. Vse to smo razdelili 135-tim družinam.

V slovenskem projektu Slovenske Karitas in trgovine HOFER, članice ŽK zbiramo v postnem in adventnem času pred trgovinami Hofer podarjene artikle kupcev. Zbrali smo 350 kg različnih prehranskih artiklov, iz njih naredili pakete in te razdelili družinam v stiski. Prosim, tudi v bodoče ohranite ta čut dobrodelnosti.

Naše delo že leta nazaj krepi tudi zelo dobro sodelovanje z Centrom za socialno delo, Rdečim križem in osnovno šolo.

Da sodelavci Karitas lahko predano opravimo svoje delo, potrebujemo duhovno in strokovno izobraževanje. Tako smo se januarja letos udeležili duhovne obnove v Veliki Polani pod vodstvom brata Staneta Bešterja, ki nam je podal razmišljanje o mladih v Cerkvi. Meseca oktobra pa je bil seminar Karitas v Veržeju na temo Pomoč zahtevnim ljudem in temo Prava pomoč za ljudi v stiski.

Naša župnija je polna dogodkov, zato so članice Karitas prisotne povsod tam, kjer je treba poprijeti za delo oz. pomagati. Za nas največja preizkušnja tega leta je bil oratorij in kuha za vse udeležence. Vsak dan je bilo treba skuhati kosilo za 80 udeležencev, kar ni malo in ker tega ne počnemo vsak dan, je bil izziv kar velik. Seveda, z Božjo pomočjo uspešen.
V štirih adventnih sobotah, ki so pred nami, pa vam pri naši stojnici tradicionalno postrežemo s toplim čajem in kuhanim vinom, najde se pa tudi kakšen medenjak.

Največja podpora našemu delu je gospod župnik. Je naš duhovni voditelj, ki nas močno podpira in vzpodbuja v delu. V rednih mesečnih srečanjih si delimo mišljenja pri realizaciji našega programa.


ŽK ima uradne ure vsak petek v tednu od 9. do 11. ure. Po dogovoru pa smo na razpolago tudi za individualen pogovor.

Prejete prošnje se obravnava dvakrat mesečno.


Uspešno pa deluje tudi lani ustanovljena medgeneracijska skupina. Skupina se srečuje vsak drugi torek v mesecu.

Letošnji teden Karitas nas vodi pod geslom DOBRO IZ VSAKEGA SRCA.
V letu vseživljenjske kateheze nas še posebej vabi, da iz vsega svojega srca vsem okoli sebe – otrokom, staršem, starim staršem, prijateljem, znancem, sosedom in celotni družbi – oznanjamo Božjo ljubezen in dobroto do vsakega človeka.

Naj nagovori vse ljudi, da bodo v svojih srcih poiskali zaklad dobrote in ga delili z soljudmi, še posebej tistim, ki so v stiski.

Slovesnost tedna Karitas v naši škofiji zaključujemo z 27. škofijskim klicem dobrote, ki bo danes v ŽK Ljutomer ob 14.00 uri. Lepo vabljeni vsi.

Dragi župljani!

Kot vsa leta nazaj, hvala da podpirate in zaupate ŽK. Vaša dobrosrčnost in zbrana sredstva so pomagala družinam in posameznikom, ki so zašli v stisko ali težavo našega vsakdana. Hvala vam v imenu ŽK in tudi v imenu vseh tistih, ki so prejeli pomoč. Naj Božja ljubezen ogreva vsako srce za dobroto, kajti vsako človeško srce je zmožno dobrote in ljubezni do bližnjega. In ne pozabite – ljudje vas bodo pomnili po vaših dejanjih, ne po dobrih namenih.

V imenu vseh sodelavk ŽK vam želim blagoslovljen adventni čas.

Nedelja Karitas, 1. 12. 2019
Voditeljica ŽK
Eva Klar Križanič


Župnijska KARITAS Lendava
Cerkveni trg 2
9220 Lendava

telefon: 02/578 83 30
TRR: SI56 0312 5100 0634 579 (SKB)
BIC: SKBASI2X


URADNE URE ŽUPNIJSKE KARITAS

vsak petek od 9.00 do 11.00 ure.