21. 7. 2020 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

Žerdin Anton, perujski škof slovenskega porekla, je bil hospitaliziran zaradi koronavirusne okužbe

Anton Žerdin, škof apostolskega vikariata v San Ramonu, je bil hospitaliziran s koronavirusom v Peruju 17. julija, je poročala perujska katoliška tiskovna agencija ACI Prensa.

Frančiškanski škof, ki opravlja misijone, služi v amazonski regiji Junín y Ucayali.

Žerdin Anton, slovenskega rodu, se je rodil v Lendavi in vstopil v frančiškansko provinco Zagreb, kjer je bil leta 1975 posvečen za duhovnika in odšel na misijo v Peru. Leta 2002 je postal škof vikariatskega koadjutorja, naslednje leto pa je prevzel vodenje vikariata.

Héctor Miguel Cabrejos Vidarte, predsednik perujske škofovske konference, je v izjavi dejal, da je bil škof “prepeljan iz Atalaya v Limo, kjer se zdravi v bolnišnici Ate, usposobljeni za zdravljenje Covid-19”. “Prosimo in molimo za zdravje, da se bo naš škof čim prej vrnil k nam,” je dejal Cabrejos Vidarte. Atalaya, kjer je Anton Žerdin škof, je 13.000 mesto v reki Ucayali, ki hrani Amazonko.

Na vprašanje ACI Prensa, diakon Samuel Banés, tajnik škofa Žerdina, je dejal, da je bilo stanje škofa 18. julija razmeroma stabilno. Precej resno je, vendar se je od včeraj do danes nekoliko izboljšalo. Te dni bomo videli, kakšno bo stanje in samo upajmo, da čim prej ozdravi“. Banés je dejal, da je imel škof en teden simptome in je sprva mislil, da gre za “samo gripo”. Opravljeni test je pokazal virus. V Atalaji bolnišnica ni opremljena za boj proti virusu: “na oddelku za intenzivno nego nimajo kisika”. V bolnišnici v Limi je škof v zavesti, prejema kisik, ni pa priključen na ventilator.

ponedeljek, 20. julij 2020


Povzeto po:
https://www.aciprensa.com/noticias/obispo-de-la-amazonia-es-hospitalizado-por-covid-19-19772