17. 6. 2021 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

Srečanje soboškega škofa Petra Štumpfa z zunanjim ministrom Republike Madžarske Szijjártó Pétrom

Danes, v četrtek, 17. junija 2021 se je soboški škof Peter Štumpf v prisotnosti škofovega vikarja za narodnosti msgr. Franca Režonje ter lendavskega župnika Martina Dolamiča-Konrada zadržal v daljšem pogovoru z zunanjim ministrom Republike Madžarske Pétrom Szijjártóm.

Ob tej priložnosti je minister najprej obiskal župnijsko cerkev svete Katarine v Lendavi v kateri ga je sprejel domači župnik in mu razložil zgodovino in pomen župnijske cerkve. Vikar za narodne skupnosti je v madžarščini zmolil molitev Oče naš, škof pa je na koncu podelil vsem navzočim blagoslov. Nakar je sledilo srečanje v župnišču.

Pri pogovoru so bili navzoči tudi veleposlanik Republike Madžarske v Sloveniji Andor Ferenc Dávid, generalni konzul Republike Madžarske v Sloveniji Máthé László Eduárd ter predsednik Madžarske skupnosti v Sloveniji ter narodni poslanec in predsednik Ferenc Horváth.

V začetku je minister škofu predstavil delo aktualne vlade na področju družine, kulture in krščanskih vrednot, ki povezujejo oba naroda in v smislu tega si tudi Madžarska prizadeva izpolniti čim več projektov na področju kulture in ohranjanja sakralne dediščine v soboški škofiji. Tudi zaredi tega dobivata župnija Lendava in Dobrovnik pomoč od Madžarske vlade pri obnovi in ohranjanju župnijskih cerkva.

Minister se je zahvalil škofu in vsej katoliški skupnosti v njegovi škofiji, da tudi Madžarskim vernikom škofija omogoča, da v njihovem lastnem jeziku in kulturi ohranjajo svojo vero. Tudi škof se je ministru zahvalil za tovrstno pomoč in za skrb Madžarske vlade pri ohranjanju krščanske identitete Madžarsko govorečih vernikov v soboški škofiji; in potem za solidarnost Madžarske z Slovenijo pri reševanju nekaterih težavnostih, ki jih je povzročila epidemije; potem tudi za ministrovo pričevanje krščanske vere v službi ministra in poudaril, da to zelo pozitivno odmeva v širšem družbenem prostoru.

Škof je ministru predstavil projekt tradicionalnega srečanja Slovencev in Hrvatov, ki bo prihodnje leto oktobra v soboški škofiji pri katerem bi kazalo, da bi bila potrebna navzočnost tudi Madžarov. Srečanje bo v Beltincih in ob tej priložnosti bi bila možna navzočnost relikvij svetega Ladislava, ki je ustanovitelj Zagrebške škofije in zavetnik Beltinske župnije. V prihodnjih srečanjih cerkvenih mednarodnih komisij, ki bodo pripravile ta dogodek se bo videlo ali bo to tudi izvedljivo. Minister je to pobudo z veseljem in hvaležnostjo podprl in izrazil pripravljenost, da če bo potrebno bo pri tem projektu tudi pomagal.

Ob koncu sta si škof in minister izmenjala priložnostni darili. Minister je škofu podaril dragocen medaljon s podobo svetega Ladislava. Škof pa je ministru podaril medaljon s podobo svetega Antona Padovanskega in Sveto Pismo Nove zaveze v Slovenskem in Madžarskem jeziku.

Podpis
Ordinariat škofije Murska Sobota

Lendava, 17. junij 2021


FOTOGALERIJA

http://www.skofija-sobota.si/
http://skofija-sobota.si/lendava-mednarodno-srecanje