26. 11. 2019 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

Marija Német prejemnica Plakete svete Katarine

Župnija Lendava ob svoje župnijske prazniku zavetnice svete Katarine Aleksandrijske podeljuje PLAKETO SVETE KATARINE naši dragi in spoštovani gospe Mariji Német.

Obrazložitev

Gospa Marija Német se je rodila daljnega leta 1927 na Kapci in se je kot mlado dekle vključila v aktivno življenje župnije preko povabila takratnega lendavskega kaplana in danes božjega služabnika Danije Halasa. Postala je članica Marijine družbe in s tem sodelavka v župniji. Preko Marijine kongregacije, verouka in vzgleda matere in očeta je zorela v verski razgledanosti. Prav tako z veseljem prepevala in še danes rada zapoje. Tisti, ki rad poje in lepo poje zlo ne misli.

Gospa Marija Német ima poleg vsega dobrega in plemenitega dar šivanja. Zašila je zelo veliko prtov z prečudovitimi motivi za vse oltarje v naši župnijski cerkvi, ki jih predvsem uporabljamo za velike praznike. Prav tako je zašila cerkvene prte za kapelo na Kapci.

Ko sem prišel pred deveti leti v župnijo Lendava so mi govorili, da je vsako leto na Kapci malo proščenje. Pričel sem spraševati vernike, pa kaj je to malo proščenje, kakšna je podlaga za to. Nihče mi ni vedel ničesar povedati. In sem dejal, da ne bomo nekaj imel za kar ne vemo podlage.

No, opogumila se je gospa Marija Német in mi leta 2014 poslal lepo ročno zapisano pismo v katerem je zapisala nastanek malega proščenja na Kapci. Zelo sem jih hvaležen za to pismo, ki čudovito opiše nastanek in pomen praznovanja praznika SRCA JEZUSOVEGA na Kapca. Mirno lahko rečem, da je s to gesto vere, rešila in ohranila vrednost in pomen malega proščenja.

Pismo sem v celoti prepisal v Župnijsko kroniko da zares zares nikoli ne bo šlo v pozabo.

Za vse to ji Župnija Lendav z velikim veseljem podeljuje PLAKETO SVETE KATARINE in želi vse dobro.

Hvala vam in Bog vas živi.