6. 4. 2020 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

ROJAKINJA, sestra redovnica Alexandra Rozália Tóth, rojena v Čentibi nas je zapustila

Sestra Alexandra Rozália Tóth (1926-2020)

Rodila se je 26. avgusta 1926 v Čentibi,  v kmečki družini, kot prva od šestih  otrok.  Klic v posvečeno življenje je začutila ob obisku tete redovnice in ob koncu 2. svetovne vojne se je pridružila Kongregaciji Sester Marijinega oznanjenja (Congregatio Ancillarum Beatas Mariae Virginis ab Annunciata) v Sombotelu na Madžarskem. Prve zaobljube je imela leta 1946. Posvečala se je predvsem delu v redovni hiši, kjer je delala v kuhinji in skrbela za gospodinjstvo. Leta 1948, ob podržavljenju bolnišnice v Sombotelu so redovnice, katerih poslanstvo je bilo služenje bolnim, ubogim in zapuščenim, morale zapustiti bolnišnico, nato so pa leta 1950 z državnim odlokom razpustili redovne skupnosti.

Skupaj s sosestrami so  jo najprej deportirali v Kalocso, nato jo je pot vodila najprej v Pécs, od tam pa v Eger, kjer je štirideset let delala kot kuharica v semenišču. Leta 1989, po spremembi režima, se je red ponovno formiral, 1991 leta pa so v okviru denacionalizacijskega postopka dobili nazaj tudi redovno hišo. Takrat se je priselila nazaj v Sombotel,  in se skupaj s sosestrami lotila prenove. Leta 1992 se je 12 sester preselilo v prenovljeno redovno hišo, ki so jo uredile iz lastnih sredstev in nekaj državne pomoči. Takrat je tudi prevzela vodstvo reda. Vlogo sestre prednice je opravljala 16 let. V njihovi redovni hiši je bil dijaški dom za dekleta ter prostori za zbiranje različnih skupnosti.

Do leta 2019 se je število redovnic skrčilo na 4, zato so redovno skupnost v Sombotelu ukinili. Sestre so se preselile v manjšo skupnost v Budimpešti, redovno hišo pa predali Sombotelski škofiji.

Sestra Alexandra je vedno vdano, ponižno, z veliko elana in življenjske moči, opravljala svoje redovno poslanstvo, sledila zgledu nazareške Device, vedno pripravljena poslušati Božji glas in slediti njegovi volji. V tej ponižnosti je tudi sprejela trpljenje v bolezni in tako je 2. aprila 2020 Stvarniku še zadnjič odgovorila: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!«

K poslednjemu počitku jo bodo položilo v grobnico redovne skupnosti Kongregacije sester Marijinega oznanjenja v Sombotelu.