16. 12. 2017 | Kategorija: Brez kategorije

Romanje v Lurd in Provanso (25.–29. junij 2018)

V Lurdu, majhnem mestu pod Pireneji na skrajnem jugozahodu Francije,
se je 11. februarja 1858 leta Marija prvič prikazala štirinajst letni deklici Bernardetti Soubirous.

Še sedemnajstkrat se je Bernardka nato srečala z Gospo, ki je svetu preko nje poslala sporočilo: » Pokorite se, molite za spreobrnitev grešnikov.«

Danes je Lurd največje Marijino romarsko središče na svetu, kraj molitve, milosti in upanja, v katerega se že več kot sto petdeset let zgrinjajo množice romarjev iz celega sveta.


DATUM: od 25. do 29. junija 2018
duhovni vodja: župnik g. Martin Dolamič Konrad


1. dan: Lendava – Monako – Azurna obala
Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Za srečno pot obhajamo prvo romarsko mašo še preden zapustimo domovino. Pot nadaljujemo po severni Italiji mimo Benetk in Brescie, skozi številne predore do ligurskega zaliva ter po italijanski Rivieri di Ponente na slovito Azurno obalo do kneževine MONAKO. Med vožnjo po panoramski cesti uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo, ki slovi po igralnicah, avtomobilskih dirkah, znamenitih osebnostih, ki se tukaj zbirajo, … Cesta nas vodi v NICO, enega izmed najbolj mondenih letoviških mest v Franciji. Vožnja po znameniti »Angleški promenadi« in naprej do hotela. Večerja in nočitev.

2. dan: Azurna obala – narodni park Camarque – Saintes Maries-de-la Mer – Lurd
Zajtrk. Današnja moderna avtocesta je speljana po ozemlju nekoč slavne rimske Galije, ki so jo krasila cvetoča mesta: Narbonne, Avignon, Nimes, … Zapeljemo se v osrčje čarobne dežele Provanse, v delto reke Rone, ki se tukaj izliva v dveh glavnih rokavih v »Levji zaliv.« V trikotniku med Malo in Veliko Rono je NARODNI PARK CAMARQUE, ki se deli na poljedeljski in močvirni del, na peščine z živim peskom in vinograde, kjer pridelujejo »peščeno vino.« Obiščemo slikovito »romsko romarsko mestece«, turistično središče Camarqua SAINTES MARIES-DE-LA MER. Maša v starodavni baziliki, v kateri se nahaja grob sv. Sare, zavetnice Romov. Popoldan vožnja po razgibani pokrajini Languedoca mimo »rdečega mesta« Toulousa in Tarbesa do LURDA, kamor prispemo prav v času, ko nas v hotelu v središču mesta pričaka prava francoska večerja. Večerja in nočitev.

3. dan: Lurd
Po zajtrku se udeležimo »maše narodov« v veličastni Pijevi podzemni baziliki, ki sprejme kar petindvajset tisoč vernikov. Po kosilu obiščemo Marijina svetišča, lurško votlino, trg Esplanade z Marijinim kipom, Bernardkino rojstno hišo in nekdanjo mestno ječo »cachot.« Opravimo tudi križev pot, sledi vrnitev v hotel in večerja. Zvečer z lučkami v rokah v mogočni procesiji romarjev iz celega sveta pojemo in molimo v čast lurške Matere Božje. Nočitev.

4. dan: Lurd – Carcassonne – Aix-en-Provence
Po zajtrku in maši je do kosila prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov in samostojne oglede. Po kosilu slovo od Lurda in povratek proti Provansi. Med potjo krajši postanek za ogled najbolje ohranjenega in z mogočnim obzidjem utrjenega mesta – gradu CARCASSONNA. Domačini so mu nadeli ljubkovalno ime »Langedoška devica.« Med sprehodom po ozkih uličicah si ogledamo glavne znamenitosti in si pred odhodom privoščimo še kakšno osvežilno pijačo v eni izmed mnogih privlačnih gostilnic. Možnost večerje v lastni režiji pred prihodom v Aix-en-Provence. V poznih večernih urah prihod v hotel in nočitev.

5. dan: Aix-en-Provence – Lendava
Zajtrk. Maša. Pričakuje nas AIX EN PROVENCE, prestolnica Provanse, mesto z bogato zgodovinsko preteklostjo. Nekdaj rimska postojanka Aquae Sextiae je danes pomembno univerzitetno in kulturno središče. Med prijetnim sprehodom lahko občudujemo lepe palače nanizane ob bulevarju platan, ki nas spominja na Elizejske poljane v Parizu, odtod tudi vzdevek «južni Pariz«, vedno živahne ozke ulice starega mestnega središča s slikovitimi trgi in značilnimi fontanami. V mestu so živeli slavni ljudje Paul Cezanne, Darius Milhaud, Emile Zola in drugi, zato mesto premore lepo število galerij in muzejev. Kmalu zapustimo Francijo ter se mimo Genove in Brescie odpeljemo proti domu, kamor se vrnemo v poznih nočnih urah.


CENA: 399 EUR (45 oseb), 459 EUR (35 oseb)
Cena je izračunana novembra 2017.


V ceno je vključeno:
avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, med potjo 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom, 2 polna penziona v Lurdu v hotelu v bližini lurške votline vse nastanitve v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), prispevek za romarje v Lurdu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:
enoposteljna soba 95 EUR.
Način plačila: 100 EUR ob prijavi, ostalo možnost odplačevanja na obroke brez obresti.
Odstopnina: 20 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.


Prijave se zbirajo v župnijskem uradu do zasedbe prostih mest.


Za prenos programa romanja v PDF formatu kliknite sem (velikost:  161 KiB).