30. 11. 2022 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

Restavriran Bánffyjev kelih v Lendavi

Na oltar prinašamo restavriran Bánffyjev kelih, ki velja za enega največjih duhovnih in cerkvenih vrednot lendavskega območja. Kelih je svetinja ne le za našo župnijo marveč za večji del Prekmurja, saj velja za SIMBOL OHRANITVE KRŠČANSKE VERE.

Namreč, Krištof Banffy se je iz navdušenja nad protestantsko miselnostjo ob nekem obisku katoliške maše v Zagrebu zavedal vrednosti in pomembnosti navzočnosti Jezusa v kruhu in vinu življenja. V zahvalo Bogu, da se je vrnil nazaj v katoliško vero, je kot simbol le-te podaril ta kelih župniji Lendava katere župljan je bil.

Bánffyjev kelih iz leta 1608 je sestavljen iz treh delov. Za vsak del je bilo treba košček srebra ali bakra spremeniti v ploščo, iz katere so potem dobili čašico, nodus in nogo, na kateri so vgravirani vzorci. Kovina je bila v tistem času bistveno dražja kot danes, in tudi mojstrov je bilo zelo malo, zato je kelih takrat veljal za celo premoženje.

Kelih je iz srebra preproste oblike, na katerem je vgraviran grb plemiške družine Bánffy, na podstavku pa je v latinščini vgraviran darovalec: CHRISTOPHORVS·BANFI·L·BARO·DE·ALSO·LINDVA·1608.

Z velikim spoštovanjem do tega neprecenljivega sakralnega predmeta se je restavriranje 414 let starega pozlačenega keliha izvedlo s finančno pomočjo iz razpisa madžarske Fundacije Gáborja Bethlena za kar se Madžarski državi iskreno zahvaljujemo.

Kelih je restavriral g. Christoph Steidl Porenta, priznani restavrator in srebrokovač nemškega rodu.

Veselimo se, da bo sedaj restavriran kelih blagoslovil gospod nuncij njegova ekscelenca monsinjor Jean-Marie Speich.


FOTOGALERIJA

Fotografije: Teodor Žalik