21. 7. 2020 | Kategorija: Brez kategorije

Obvestilo za javnost Slovenske škofovske konference (21. 7. 2020)

Slovenski škofje ordinariji so v ponedeljek, 20. julija 2020, sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Nova navodila veljajo od torka, 21. julija 2020, do preklica. Z ozirom na prejšnja so v novih navodilih zapisane naslednje novosti:

  1. Ob nedeljskih in prazničnih svetih mašah verniki ob vstopu v cerkev oddajo list s svojo telefonsko številko. Ob vhodu naj bo napis:
    »Spoštovani verniki, prosimo vas, da v skladu z uredbo vlade, z dne 8. julija 2020, na listku oddate svojo telefonsko številko (brez imena in naslova), ki jo bomo hranili 30 dni ter jo v primeru epidemije oddali pristojnim državnim ustanovam, da vas kontaktirajo.«
    Duhovnik po vsaki sveti maši listke s telefonskimi številkami zalepi v posebno mapo, na njej označi dan, datum in uro svete maše ter jo hrani 30 dni. Po tem obdobju kuverto z listki uniči. V primeru, da je bila pri sveti maši navzoča oseba okužena s koronavirusom, župnik na zahtevo pristojne državne ustanove (inšpektorat, policija, NIJZ) posreduje telefonske številke udeležencev pri določeni sveti maši. Župnik oz. duhovnik o posredovanju podatkov obvesti SŠK (info@rkc.si). V primeru delavniških svetih maš oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.

  2. Duhovnik v primeru povečanega števila okuženih v lokalni skupnosti med sv. mašo nosi masko.

  3. Med in po vsaki sveti maši je potrebno cerkev temeljito zračiti.

  4. Pogostitve in posebni programi druženja po svetih mašah do nadaljnjega niso dovoljeni.

  5. Do nadaljnjega so preklicana vsa dovoljenja za izvedbo duhovnik seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine.

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, lahko vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejme dodatne omejitve na področju verskega oz. bogoslužnega življenja župnij.

Povezava: https://katoliska-cerkev.si/