NAŠE CERKVE: Župnijska cerkev svete Katarine Aleksandrijske

naslov_cerkev_lendava

cerkev_lendava_DSC_1777

Pogled na cerkveni zvonik

Središče mesta Lendave je cerkveni trg svete Katarine. Lahko bi tudi rekli, da tu bije srce Lendave. Lendavska župnija je do leta 1777 spadala pod zagrebško nadškofijo in za tem pod škofijo Szombathely. Po prvi svetovni vojni pa pod mariborsko škofijo. Od leta 2005 spada pod novoustanovljeno škofijo Murska Sobota.

Konec 12. stoletja so prvo cerkev v Lendavi porušili tatarji. Na severnem obrobju mesta je v začetku 16. stoletja János Bánffy postavil samostan s cerkvico, ki so jo v času turških vpadov Turki popolnoma uničili. Najverjetneje je bila to zelo impozantna in okrasna zgradba. Štiri reliefe še danes hranijo v Narodni galeriji v Budimpešti.

Konec 17. stoletja so cerkev sezidali posestniki Esterházyji, med letoma 1749 in 1751 pa so pod budnim očesom župnika Franca – Janosa Pénteka sezidali sedanjo cerkev.

cerkev_lendava_DSC_1767

Blaženi škof Anton Martin Slomšek

Visoko v nebo se dviga tronadstropni, z dvema čebulama podobnima kupoloma pokrit zvonik. Notranjost cerkve je zgrajena iz štirih predelov. Pred prezbiterijem je na videz razširjena kot prečno stoječa ladja. Tu sta postavljena dva stranska oltarja poznobaročnega sloga. Glavni oltar je mogočen in ga krasi slika svete Katarine Aleksandrijske, ki je delo italijanskega mojstra Felixa Barazuttia iz leta 1888. Glavni oltar krasijo štirje cerkveni očetje: sveti Avguštin, sveti Ambrož, sveti Gregor Veliki in sveti Urban. Med štirimi stranskimi oltarji izstopa oltar svetega križa.

V kripti pod prezbiterijem počivajo znani mestni patroni.

Na trgu pred cerkvijo so trije kipi: kip svetega Florijana, ki je zavetnik mesta Lendave; ob njem je sveti Štefan, prvi madžarski kralj; in prvi Slovenec, blaženi škof Anton Martin Slomšek.

Besedilo: dr. Mária Kepéné Bihar – dr. Zoltán Lendvai Kepe

cerkev_lendava_0_Panorama3


FOTOGALERIJA

cerkev_lendava_DSC_1776 cerkev_lendava_DSC_1778 cerkev_lendava_DSC_1804 cerkev_lendava_DSC_1821 cerkev_lendava_DSC_1851 cerkev_lendava_VEN_5565 cerkev_lendava_VEN_5509 cerkev_lendava_DSC_1760 cerkev_lendava_DSC_1763 cerkev_lendava_VEN_5493