6. 12. 2023 | Kategorija: Brez kategorije

Prvomajsko romanje Župnije Lendava

DUBROVNIK, MEDJUGORJE, JAJCE, PODMILAČJE
Od srede, 1. maja do sobote, 4. maja 2024


1. DAN: LENDAVA / DOLINA NERETVE / DUBROVNIK / MEDJUGORJE
sreda, 1. maj 2024, odhod ob 2. uri izpred cerkve svete Katarine v Lendavi
Cilj je, da prevozimo čim več kilometrov v večernih urah. Prva daljša postaja bo v jutranjih urah v dolini reke Neretve, ker bo čas za jutranjo telovadbo in zajtrk. Čudovita dolina Neretve je znana po svoji izjemni lepoti in bogati biotski raznovrstnosti. Reka Neretva teče skozi slikovite pokrajine, ki vključujejo bujne gozdove, rodovitne ravnice, osupljive kanjone in idilične otočke. Ob njenih bregovih se razprostirajo nasadi pomaranč, mandarin, limon in drugih sadnih dreves, kar ji dodaja še večji čar. Dolina je s svojo reko dom številnih redkih vrst ptic in živali, zaradi česar je pomembno mesto za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Ne glede na to, ali uživate v čudovitem razgledu, izjemni hrani ali vodnih aktivnostih, bo dolina reke Neretve zagotovo navdušila vsakega obiskovalca.

Po zajtrku nas bo pot vodila čez novi most, ki povezuje celotno Hrvaško – Pelješki most. Tudi tukaj bomo naredili kratki postanek in si ogledali to čudo tehnike.

Od tam bomo nadaljevali pot do DUBROVNIKA. Eno najlepše ohranjenih zgodovinskih mest rimskega imperija. Po maši, ki jo bomo imeli v katedrali, kjer je pokopan mučenec sveti BLAŽ (Vlah) in prejetem Blaževem blagoslovu si bomo ogledali znamenitosti mesta: vrata Pile, Orlandov steber,  frančiškanski samostan, stara lekarna, cerkev sv. Vlaha, knežji dvor,  mestni zvonik, palača Sponza, … nato še sprehod po znamenitem STRADUNU in po želji tudi DUBROVNIŠKEM STAREM OBZIDJU.

V popoldanskih urah se bomo podali do cilja našega romanja v Medjugorje, kamor bomo prispeli v večernih urah – za večerjo poskrbi vsak sam. Sledi nastanitev v centru Medjugorja v lepo urejenem hotelu Marconi.


2. DAN: MEDJUGORJE – CRNICA – MOSTAR
četrtek, 2. maj 2024
Po zajtrku si bomo ogledali »brdo«- CRNICO kjer se je Marija prvič prikazala otrokom v Medjugorju. Običaj je, da se pri vzpenjanju na Crnico do Marijinega kipa premišljuje molitev rožnega venca.
Po vrnitvi s Crnice ogled komune (kraj, kjer se odvajaš od zasvojenosti) in nato v hotelu kosilo. Po kosilu izlet v Mostar. Zvečer se pridružimo večerni maši v Medjugorju in po maši večerja. Po večerji slavljenje.


3. DAN: MEDJUGORJE – KRIŽAVAC
petek, 3. maj 2024
Po zajtrku se bomo odpravili na bližnji vrh KRIŽAVAC in imeli spokorno dejanje – molili in premišljevali bomo postaje Jezusovega trpljenja. Na vrhu, kjer stoji velik betonski križ in v njega je vzidana relikvija svetega križa (košček lesa, na katerem je Jezus umiral), se bomo s čelom dotaknili tega križa in ga počastili. Na cilju, po vseh postajah Jezusovega trpljenja, bomo imeli molitev nad posamezniki in maziljenje z bolniškim oljem.
Po vrnitvi s Križavca bo v hotelu kosilo in po kosilu vse do večerne romarske maše čas za sebe. Po večerni maši večerja in po večerji slavljenje.


4. DAN: JAJCE / PODMILAČJE / LENDAVA
sobota, 4. maj 2024
Po zajtrku bomo zapustili Medjugorje. Pot nas bo peljala proti Jajcu, kjer si bomo ogledali to srednjeveško mestece, ki je zgrajeno na čudovitih slapovih reke Plive: mestna vrata, trdnjava, cerkev z zvonikom, kjer se je v bivšem SFRJ-u zgodilo drugo zasedanje AVNOJ-a. Nato se bomo podali do kraja Podmilačje kjer si bomo ogledali staro gotsko cerkev svetega Janeza Krstnika in imeli zadnjo romarsko mašo. Izročilo govori, da je cerkev postavljena na milostnem kraju kjer ljudje ozdravljajo od kroničnih in duševnih bolezni. Od tam se bomo peljali skozi Banja Luko in preko Hrvaške do Lendave, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.


INFORMACIJE

Cena avtobusnega prevoza, cestnin, hotel Marconi štiri zvezdice (1 x polpenzion in 2 x celi penzion – v hrano je vključena tudi brezalkoholna in alkoholna pijača, wifi, turistična taksa) in vstopnine znašajo 265 €.

Prijave zbiramo v pisarni Župnije Lendava do zapolnitve mest. Ob prijavi se vplača akontacija v višini 50 €. Ob morebitni odjavi zadržimo vrednost akontacije saj moramo vnaprej poravnati rezervacijo hotela. Ostali del zneska (215 €) se poravna v pisarni župnije do odhoda.

Za zavarovanje poti poskrbiš sam pri eni od zavarovalnic. Za prestop meje je potreben veljavni potni list ali osebna izkaznica.