28. 3. 2022 | Kategorija: ARHIV NOVIC IN DOGODKOV

OBVESTILO: Sedma pošiljka materialne pomoči Slovenske karitas je srečno prispela v Ukrajino

V soboto, 26. marca, 2022, je v Ukrajino srečno prispela 7. pošiljka zbrane materialne humanitarne pomoči s strani Slovenske karitas neposredno na zahod Ukrajine. Skupaj s to pošiljko je bilo do sedaj odposlano s strani Slovenske karitas 220 palet oziroma zbrane 90 ton pomoči v vrednosti preko 470.000 evrov.

V tej pošiljki je prispela tudi  dragocena donacija zdravil podjetja Tovarna zdravil Krka d.d. iz Novega mesta v vrednosti 100.000 evrov, ki jih bo Karitas Ukrajina glede na potrebe razdelila po 9 bolnišnicah v Ukrajini s katerimi sodeluje na območju Kijeva, Žitomirja, Zaporižja, Černihiva, Vinice in Harkova. Te bolnišnice prejemajo tudi zelo potrebni sanitetni in medicinski material zbran v skupni akciji Slovenske karitas, Zdravniške zbornice, Državljanov sveta in Adre. Slovenska karitas je do danes zbrala tudi 1,25 mio EUR darov posameznikov in podjetij ter večino že posredovala za pomoč Karitas Ukrajine v koordinaciji mednarodne Karitas.

Materialne pošiljke Slovenske karitas večinoma vsebujejo pomoč tudi v hrani vodi, higienskih pripomočkih, spalkah, ki je zbrana ob pomoči mreže župnijskih in Škofijskih karitas, donacij preko 40 podjetij, šol, univerz in drugih ustanov. Ta pomoč Karitas iz Slovenije gre predvsem družinam v obleganih mestih Kijev, Harkov, Dnipro, Vinica, Jablanica, Žitomir, Nižin, kjer so trgovine prazne in so mnoge družine, ki se pogosto skrivajo v kleteh ali zakloniščih, več dni brez hrane. Med njimi je tudi veliko otrok. Najbolj potrebna za pomoč  v Ukrajini je sedaj hrana, predvsem takšna, ki se hitro pripravi, kot enolončnice v konzervah, paštete, ragu, ribje konzerve, instant pšenični zdrob in polenta, otroške kašice, čokolada in druge energijske ploščice. Potrebujejo tudi pitno vodo.  

Pomoč Karitas Ukrajine, h kateri prispeva tudi Slovenska karitas z zbranimi sredstvi, je ob neutrudnem in pogumnem delu več kot 2.000 sodelavcev in prostovoljcev Karitas v Ukrajini, katerih število se je v času vojne še povečalo, do danes dosegla 355.790 prebivalcev na najbolj prizadetih območjih Ukrajine ter v begunskih centrih v zahodni Ukrajini. Sodelavci Karitas v Ukrajini vsak dan tvegajo svoja življenja, ko pomagajo drugim na prizadetih območjih, da bi ti ljudje, ki so ujet v ta mesta lahko preživeli.

Slovenska karitas je hvaležna vsem v Sloveniji za veliko solidarnost in odprto srce s trpečimi  v Ukrajini.


Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem materialne pomoči v svojih skladiščih ter denarnih sredstev na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 
TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870.

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.


Peter Tomažič,
generalni tajnik Slovenske karitas

https://katoliska-cerkev.si/sedma-posiljka-materialne-pomoci-slovenske-karitas-je-srecno-prispela-v-ukrajino