Karitas Lendava 2012

Spoštovani župljani!

Na nedeljo Karitas, vam župljani, želim spregovoriti v imenu Župnijske Karitas, katere članica sem že vrsto let. Da Karitas obstaja v naši župniji veste vsi, saj večkrat na leto trkamo na vaša srca in prosimo raznovrstno pomoč. Danes vam bomo v poročilu povedali, kaj sploh Karitas počne in da Karitas ni samo zbiranje denarnih prispevkov.

ŽKL (Župnijska Karitas Lendava) deluje 23 let. Ima 22 rednih članic. Vsaka vas ima svojo predstavnico, imamo pa tudi občasne sodelavce. Naše delo je prostovoljno in brezplačno. Če je naše delo prostovoljno – ni prisiljeno –zato je izraz ljubezni in to je Karitas. Ljubezen pa je podlaga našemu delovanju. Zato je letos z veseljem in ljubeznijo opravljenih že 500 ur prostovoljnega dela.

Število prejemnikov pomoči Karitas se je iz lanskega leta na letošnje skoraj podvojilo. Nove stiske ljudi nastajajo zaradi brezposelnosti. Starši in njihovi otroci se soočajo z resnimi težavami pri financiranju osnovnošolskega, srednješolskega izobraževanja. Mnogo starejših, ki živijo sami v gospodinjstvu, se ne morejo več sami preživljati. Prizadele so nas naravne katastrofe. Kot Karitas se trudimo z različnimi akcijami krepiti solidarnost med ljudmi, širiti kulturo dobrodelnosti in zbirati sredstva za pomoč ljudem v stiskah. Sredstva zbiramo preko celega leta z različnimi akcijami:

– Na cvetno nedeljo spletemo, pripravimo butare in oljčne vejice.
– Akcija prostovoljnih prispevkov iz naslova »namesto ene sveče manj na grob za 1. november«.
– Projekt s katerim zberemo največ sredstev je izdelava adventnih venčkov.
– Tu je nabirka nedelje Karitas, to je današnja nedelja.
– Ob Božiču razdeljevanje Betlehemske luči.

Navedene akcije so v lanskem letu prinesle 3516 € vaše pomoči.
Dragi župljani, to so priložnosti, kadar lahko vi po svojih zmožnosti s svojimi darovi pomagate ljudem v stiski.
Velikokrat ste že pomagali in tisti do katerih je vaša pomoč prišla, so vam neizmerno hvaležni.

Uspešno se javljamo na razpis Občine Lendava, program »Pomoč in svetovanje ljudem v stiski«. Občina Lendava je naš vsakoletni velikodušni donator, v lanskem letu v znesku 1500 €, zato tudi Občini Lendava hvala.

Z vašimi darovi zbranimi v naših akcijah smo lahko pomagali 69 družinam pri plačevanju položnic za elektriko, najemnino, kurjavo, zdravstveno zavarovanje itd.
Med drugim, dvanajstim otrokom krijemo stroške malice, kosila, šolskih potrebščin, trem dijakom pa stroške bivanja v Dijaškem domu Maribor.

Do lanskega leta je ŽK dva do trikrat letno dobila pomoč v obliki hrane iz zalog EU. Ta oblika pomoči zavezuje Karitas razdeliti hrano socialno ogroženim osebam oz. družinam v skladu s kriteriji, ki jih je določilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Teh kriterijev se tudi držimo in hodimo na redna izobraževanja.
Tako smo hrano razdelili 173 družinam oz. 415 družinskim članom. Letos je bila pomoč v hrani namenjena odpuščenim delavcem iz Mure, Montaže ter ostalim.

Septembra imamo akcijo zbiranja zvezkov za šolarje.

V okviru Škofijske Karitas smo sodelovali skupaj s trgovino Hofer, v akciji zbiranja hrane, higienskih pripomočkov, čistil, vode in oblačil za prizadete v poplavah v Bosni in na Hrvaškem.

Tudi naše kraje so prizadele poplave. ŠK je v ta namen darovala finančna sredstva za najbolj prizadete družine. Tudi iz naše župnije smo pomagali trem družinam, da je njihovim prošnjam bilo ugodeno. Ostalim smo pomagali z paketi hrane, ki so jih članice osebno dostavile.

Pripravili smo 350 paketov za Miklavževanje za kar je bilo potrebno speči 1000 medenjakov.
Vsako leto z veseljem pomagamo na Oratoriju, kjer se skuha kosilo za 100 in več otrok.

Obiskujemo naše bolne in ostarele v Domu starejših občanov, kjer sodelujemo pri maši in razdelitvi Velikonočnih in božičnih daril stanovalcem. V mesecu oktobru, postnem času in mesecu maju se zbiramo ob skupni molitvi rožnega venca, se pogovarjamo in družimo.

Uspešno sodelujemo z Centrom za socialno delo, Rdečim križem in osnovno šolo.

Sodelavci Karitas se zavedamo, da za svoje delo potrebujemo stalno duhovno in strokovno izobraževanje. Redno se udeležujemo izobraževanja v Veržeju in duhovnih obnov.
Srečujemo se vsak mesec in se sproti dogovarjamo o potrebah, ovrednotimo opravljeno delo in načrtujemo nove naloge.

Sodelavci Karitas imajo tudi uradne uro, ki so vsak petek. Ta dan se lahko opravi individualen razgovor z ljudmi, ki so potrebni pomoči. Prav tako pa zbiramo tudi oblačila, obutev, pohištvo in gospodinjske aparate, ki predstavljajo še eno obliko pomoči.

Vse to, kar ste slišali, je naša Karitas.

Dragi župljani, da ima neka družina dovolj hrane, da otroci niso lačni, da so primerno oblečeni, da ima osamljena babica toplo sobico, da gre lahko bolan delavec k zdravniku in še bi lahko našteli, vse to ste omogočili vi, ki nas podpirate in zaupate Karitas. Dobrih del ne delamo zato, da nam bodo povrnjena – podarjamo jih iz srca. Kdor tako čuti in razmišlja z Jezusom »pomagati bratu in sestri v stiski« je dobrodošel v naši družini prostovoljstva, v Karitas. Veseli smo novih članov, mladih in manj mladih, pa tudi moški člani so zaželeni.

Hvala vam in vsem želimo blagoslovljen Adventni čas.


Župnijska KARITAS Lendava
Cerkveni trg 2
9220 Lendava

telefon: 02/578 83 30
TRR: 03125-1000634579 (SKB)


URADNE URE ŽUPNIJSKE KARITAS

vsak petek: od 9.00 do 11.00 ure.